فیلرها موادی هستند که به خطوط و چین و چروک های صورت تزریق میشوند تا با کاهش عمق چین و چروک ها، طراوت و کاهش حجم در برخی نواحی صورت را به حالت طبیعی بازگردانند. همچنین از آنها برای رفع خطوط لبخند، حجیم کردن گونه ها و لب ها و اصلاح جای آکنه استفاده می شود. اکثریت قریب به اتفاق فیلرها قابل جذب هستند. بنابراین، نتایج آنها موقتی است، و بسته به نوع محصول مورد استفاده و خصوصیات پوست شخص، از چند ماه تا چند سال می تواند ماندگار باشد. برخی از فیلر ها به عنوان فیلر دائمی به بازار عرضه می شوند و می توانند تا چندین سال دوام بیاورند. تزریق فیلر صورت معمولا یک روش سرپایی است که تحت بی حسی موضعی انجام می شود. انجام این روش کمتر از یک ساعت طول می کشد و گاهی ممکن است تا یک هفته پس از تزریق آن، فرد کبودی خفیف و ورم در محل تزریق داشته باشد. مدت زمان ماندگاری بستگی به عواملی مانند نوع چین و چروک و فیلر مورد استفاده دارد.
کاربرد فیلر ها در صورت
انواع فیلر صورت
انواع مختلفی از فیلرهای پوستی وجود دارد. رایج ترین انواع عبارتند از:
کلسیم هیدروکسی آپاتیت
کلسیم هیدروکسی آپاتیت به طور طبیعی در استخوان های انسان یافت می شود و یک ترکیب معدنی است و اغلب برای موارد زیر استفاده می شود:
- چینهای متوسط تا شدید مانند خط اخم، خطوط لبخند
- افزایش حجم گونه ها و تصحیح خطوط و زاویه فک
- جوانسازی دستها
کلسیم هیدروکسی آپاتیت به صورت بیوسنتزی تولید می شود، به این معنی که از حیوان یا فرآورده های حیوانی استفاده نمی شود. این امر خطر واکنش آلرژیک را کاهش می دهد و نیازی به آزمایش پوستی نیست. نتایج حاصل از این نوع فیلر پوستی بسیار طبیعی بوده و بروز عوارض جانبی در آن نادر است. این فیلر پوست اولین بار در دندانپزشکی و جراحی ترمیمی مورد استفاده قرار گرفت و دارای سابقه ایمنی طولانی است.
اسید هیالورونیک
رایج ترین ماده ی مورد استفاده در فیلرهای پوستی است .تزریق اسید هیالورونیک می تواند برای بهبود کانتور پوست و کاهش فرورفتگی های پوست به دلیل زخم، جراحت یا چین و چروک استفاده شود. می توانید بهبود چشمگیری را برای موارد زیر مشاهده کنید:
جای جوش
فرورفتگی گونه
گودی زیر چشم
خط لبخند عمیقی که از کناره بینی تا گوشه های دهان امتداد می یابد
خط اخم بین ابروها
خط ماریونت یا خط بغض
چروکهای ظریف پشت لب
زاویه فک
اصلاح فرم بینی
اسکارهایی از جمله سوختگی و آکنه
اسید هیالورونیک یک ماده طبیعی است که در بدن یافت می شود. با غلظت بالا در بافت های همبند نرم و در مایع اطراف چشم یافت می شود. همچنین در برخی مایعات غضروفی و مفصلی و در بافت پوست وجود دارد. اکنون به یکی از محبوب ترین انواع فیلر های تزریقی تبدیل شده است. اگر این اصطلاح آشنا به نظر می رسد، به این دلیل است که اغلب به مفاصل دردناک افراد مبتلا به آرتریت تزریق می شود تا درد را کاهش دهد.
پلی آلکیل آمید
پلی آلکیل آمید یک فیلر پوستی نیمه دائمی است و اغلب توسط جراحان پلاستیک برای موارد زیر استفاده می شود:
چین و چروک های عمیق تر مانند چین های بینی
حجیم کردن لب های باریک
تقویت استخوان گونه و فک و جایگزینی حجم از دست رفته صورت به دلیل افزایش سن
درمان ضایعات صورت ناشی از مصرف داروهای HIV
پلی آلکیل آمید واکنش بسیار کمی با بافت انسانی دارد، به این معنی که زیست سازگار است و برای استفاده از آن نیازی به تست آلرژی وجود ندارد. پس از تزریق، یک لایه نازک کلاژن به آرامی در طی حدود یک ماه در اطراف آن تشکیل می شود.
پلی لاکتیک اسید
پلی لاکتیک اسید یک فیلر پوستی مصنوعی است که به صورت شخص تزریق شده و باعث تولید کلاژن در بدن شخص می گردد. این نوع فیلر پوست به عنوان محرک شناخته می شود. این ماده غیر سمی و زیست تخریب پذیر بیش از ۴۰ سال است که به عنوان ماده بخیه استفاده می شود.
اسید پلی لاکتیک به خوبی در نیمه پایینی صورت عمل می کند و برای موارد زیر استفاده می شود:
- پر کردن خط خنده
- حجیم کردن لب های باریک
- درمان چین و چروک عمیق بینی
این ماده بر خلاف سایر فیلرهای پوستی نتایج فوری و سریع ایجاد نمی کند. در عوض، تولید کلاژن بدن شخص را تحریک کرده، بنابراین نتایج به تدریج در طی چند ماه ظاهر می شوند.
بیمار برای دستیابی به نتایج دلخواه به حدود سه جلسه درمان بصورت ماهیانه نیاز خواهد داشت و پس از چهار تا شش هفته تاثیر تزریق آن را مشاهده خواهد کرد؛ این نوع فیلر پوستی نیمه دائمی در نظر گرفته می شود.
میکروسفرهای پلی متیل متاکریلات (PMMA)
PMMA به عنوان یک فیلر نیمه دائمی در نظر گرفته می شود و اغلب برای درمان چین و چروک های متوسط تا عمیق، چین ها و شیارها مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین میتوان از آن برای پر کردن جای زخمها و حجیم کردن لب های باریک استفاده کرد.
هنگامی که راه حل دائمی تری برای چین و چروک صورت مورد نظر است، PMMA اغلب به جای درمان جایگزین کلاژن یا درمان هیالورونیک استفاده می شود.
یکی از معایب PMMA این است که برای ایجاد حجم مورد نظر، چند جلسه تزریق نیاز است و ممکن است سه ماه طول بکشد تا اثرات کامل آن مشخص شود. همچنین ممکن است زیر پوست قابل مشاهده باشد.
عوارض جانبی رایج فیلرها
عوارض جانبی زیر که معمولاً در اطراف محل تزریق رخ میدهند معمولا مقطعی بوده، اما معمولاً طی ۷ تا ۱۴ روز از بین میروند:
سرخی، ورم، درد،کبودی، خارش، راش ((ضایعه پوستی))
برخی از عوارض تزریق فیلر صورت که به ندرت پیش می آید، اما ضروریست که فرد قبل از تزریق از وجود آنها آگاهی داشته باشد:
- عفونت
- نشت فیلر از طریق محل تزریق
- گرانولوم، نوعی واکنش التهابی به فیلر
- حرکت فیلر از یک ناحیه به ناحیه دیگر
- آسیب به عروق خونی
- کوری، که زمانی رخ می دهد که فیلر به داخل شریان تزریق می شود و جریان خون به چشم را مسدود می کند.
برای کاهش عوارض فیلرها حتما به متخصص پوست و مو خوب مراجعه کنید.
آیا فیلر برای آقایان هم کاربرد دارد؟
بله تزریق فیلر برای آقایان نیز انجام می گیرد. از آنجائیکه اغلب آقایان دوست ندارند کار زیبایی در صورتشان هویدا باشد بنابراین اصلاحاتی که برای آقایان انجام می گیرد اعم از خط اخم، یا دور چشم ، به نحوی کاملا طبیعی انجام می شود. ما بایدها و نباید های تزریق فیلر برای آقایان را در مقاله مرتبط جمع آوری کرده ایم.
فیلرهای صورت انواع مختلفی دارند که در حالت کلی به سبب جوانسازی صورت و از بین بردن چین و چروک نواحی خاصی از صورت استفاده می شوند. مثل خط خنده، دور چشم و خط گردن و …
فیلرها انواع مختلفی دارند که با توجه به مشکلات پوستی هر فرد و ناحیه ای که نیاز به تزریق دارد به تشخیص پزشک متخصص پوست از انواع مختلفی استفاده می شود. مثلا از کلسیم هیدروکسی آپاتیت برای برطرف کردن خط چین اخم استفاده می شود. از دیگر انواع فیلر می توان به اسید هیالورونیک و پلی لاکتیک اسید اشاره کرد.
فیلرها مزایای بسیار زیادی دارند. با توجه به کاربرد گسترده فیلرها در نقاط مختلف صورت مزایای خاصی را در پی خواهد داشت. جوان کردن پوست، رفع چین و چروک خط اخم، از بین بردن خط خنده و حتی در اصلاح فرم بینی با فیلر کاربرد دارند.
از آنجائیکه از تزریق فیلر بیشتر به منظور زیبایی و اصلاح ایرادات استفاده می شود. هزینه آن بسته به کاربرد منطقه مورد استفاده متفاوت است. هزینه فیلر بینی با هزینه فیلر صورت برای خط خنده یا خط اخم و…. متفاوت است. برای اطلاع از هزینه ها می توانید با شماره مطب دکتر کامران جزایری تماس بگیرید.
منبع:
https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/dermal-fillers/types
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/facial-fillers/about/pac-20394072
https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-age-spots#prescription-treatments